poniedziałek, 30 lipca 2012

Prostota jest szczytem wyrafinowania. Pasta ze świeżymi pomidorami na parny lipcowy wieczór!


Prostota jest szczytem wyrafinowania. 

Pasta ze świeżymi pomidorami na parny lipcowy wieczór! :-)


 
















WYKONANIE

1.Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić.

2. Cebulę i czosnek drobno pokroić, poddusić na rozgrzanej oliwie. 


3. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier trzcinowy.

4. Dolać czerwone wino, gotować 15-20 min.

5. Pod koniec gotowania dodać posiekane zioła, łyżkę masła.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem, zrumienionymi na suchej patelni  orzechami włoskimi i ziarnami czerwonego pieprzu, liśćmi bazylii i- opcjonalnie!- świeżo startym parmezanem.


* Jeśli macie chwilę do podania kolacji, warto talerz z nałożonym daniem podgrzać przez chwilę w piekarniku, z odrobiną porwanej mozzarelli na wierzchu :-) pyyycha! :-)


poniedziałek, 16 lipca 2012

Lunch Na Plaży

  


Słońce i wiatr, piasek we włosach, w butach i...w sałatce :-) Ale i tak lunch na plaży to dla mnie prawdziwy luksus... :-)


 








niedziela, 8 lipca 2012

grill couture! :-)



Dobra oliwa, sól morska, aromatyczne zioła. Świeże ryby i schłodzone wino. Odrobina wolnego czasu i sprawdzeni przyjaciele- czego więcej potrzeba?...Wielkie grillowanie czas zacząć!:-)






szklana karafka: Bottega Concept Store





           
   ocynkowana osłonka w wianku: Bottega Concept Store




                  serwetki : Bottega Concept Store

piątek, 6 lipca 2012


Tak wygląda nasze lato. Kalmary i białe wino w ulubionym barze. Krzyk mew i spacer po wypłowiałych od słońca i wody deskach pomostu na molo.Dobrze jest mieszkać blisko morza.

Sopot ma dwie twarze- obok rozkrzyczanego, tandetnego kurortu, jest tez odrobinę nostalgiczny.Tęsknie zerka za siebie, w czasy świetności Grand Hotelu, wiklinowych koszy plażowych i eleganckich dam w długich sukniach i koronkowych rękawiczkach. Lubię tak o nim  myśleć:-)