Prostota jest szczytem wyrafinowania.
Pasta ze świeżymi pomidorami na parny lipcowy wieczór! :-)
WYKONANIE
1.Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić.
2. Cebulę i czosnek drobno pokroić, poddusić na rozgrzanej oliwie.
3. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier trzcinowy.
4. Dolać czerwone wino, gotować 15-20 min.
5. Pod koniec gotowania dodać posiekane zioła, łyżkę masła.
Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem, zrumienionymi na suchej patelni orzechami włoskimi i ziarnami czerwonego pieprzu, liśćmi bazylii i- opcjonalnie!- świeżo startym parmezanem.
* Jeśli macie chwilę do podania kolacji, warto talerz z nałożonym daniem podgrzać przez chwilę w piekarniku, z odrobiną porwanej mozzarelli na wierzchu :-) pyyycha! :-)
Wygląda pysznie, oglądałam ze smakiem każde zdjęcie, a w duszy modliłam się, aby był przepis, na szczęście jest:)
OdpowiedzUsuń