Sezon na
tarasie rozpoczęty! :-)
Solidny stół
i kilka przypadkowych krzeseł.
Martwa
natura z cytryną w roli głównej, miękkie poduchy i kilka lampionów.
No i
najważniejsze- śmiech, brzdęk szkła, i długie rozmowy z ludźmi, z którymi
czujemy się swobodnie. Lato... :-)
Nareszcie można jeść pod gołym niebem! Też macie
wrażenie, że wtedy wszystko smakuje wyjątkowo? Pyszne dania nie muszą być
skomplikowane. Wystarczy najprostszy grill, świeża ryba i garść przypraw.
Pięknej
niedzieli, dla Was wszystkich! :-)
PAKIECIKI Z ŁOSOSIA
na grilla
WYKONANIE:
1.
Płat świeżego łososia podzielić tak, aby na jedną porcję przypadały po dwa
kawałki fileta, ze skórą , o regularnym i zbliżonym kształcie
2.
Każdą porcję łososia skropić oliwą, natrzeć
pieprzem i solą
3.
Na rozgrzanej oliwie poddusić pora, pokrojonego w
plasterki, oprószyć pieprzem i solą morską, dodać śmietanę i delikatnie połączyć składniki.
4.
Na jednej części łososia ułożyć porcję duszonego
pora i przykryć drugim kawałkiem ryby,
tworząc „kanapkę” :-) , na wierzchu ułożyć plastry cytryny i gałązki
rozmarynu lub tymianku
5.
Pakiecik związać sznurkiem konopnym (wcześniej
namoczonym w wodzie)
6.
Opiekać na grillu 5-10 minut (w zależności od
grubości skóry łososia)
7.
Podawać ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami
i…koniecznie z lampką schłodzonego białego wina J
SKŁADNIKI:
filet z łososia (ok 200g)
2 pory
2 cytryny pocięte w plastry
plasterki
kilka gałązek świeżych ziół- rozmaryn,
tymianek lub oregano
śmietana kremówka
śmietana kremówka
oliwa z oliwek, sól i pieprz
do podania: pieczywo bądź opiekane ziemniaki
witm:) serdecznie pozdrawiam:) łosoś wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :-)
UsuńCudowny posiłek, zapragnęłam łososia tu i teraz! :)
OdpowiedzUsuń..najpiękniejszy komplement!!! :-)
Usuńale pysznosci! juz wiem co zrobie jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
daj koniecznie znać, jak wyszło! :-) pozdrawiam! Daria :-)
Usuń