poniedziałek, 30 lipca 2012

Prostota jest szczytem wyrafinowania. Pasta ze świeżymi pomidorami na parny lipcowy wieczór!


Prostota jest szczytem wyrafinowania. 

Pasta ze świeżymi pomidorami na parny lipcowy wieczór! :-)


 
















WYKONANIE

1.Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić.

2. Cebulę i czosnek drobno pokroić, poddusić na rozgrzanej oliwie. 


3. Do zrumienionej cebuli i czosnku dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, dodać cukier trzcinowy.

4. Dolać czerwone wino, gotować 15-20 min.

5. Pod koniec gotowania dodać posiekane zioła, łyżkę masła.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem, zrumienionymi na suchej patelni  orzechami włoskimi i ziarnami czerwonego pieprzu, liśćmi bazylii i- opcjonalnie!- świeżo startym parmezanem.


* Jeśli macie chwilę do podania kolacji, warto talerz z nałożonym daniem podgrzać przez chwilę w piekarniku, z odrobiną porwanej mozzarelli na wierzchu :-) pyyycha! :-)


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, oglądałam ze smakiem każde zdjęcie, a w duszy modliłam się, aby był przepis, na szczęście jest:)

    OdpowiedzUsuń